Du havde planlagt for flere dage siden, at du ville have jakkesæt og den hvide skjorte på til festen. Nu er festdagen kommet, og du ser til din ærgrelse, at skjorten er frygtelig krøllet. Et kort øjeblik overvejer du faktisk at gå ned i byen og købe en helt ny skjorte for at undgå at skulle stryge, men du beslutter dig til sidst for at finde strygejernet frem.

For at få succes med strygning er der dog nogle typiske fejl, du bør undgå.

 

Manglende forberedelse

De største fejl ved strygning sker ofte, hvis man ikke har forberedt sig ordentlig og haster sig igennem. Hvis du skal stryge, kan du ligeså godt gøre det ordentligt. Mange fejl kunne undgås, hvis du lige brugte fem minutter på at læse brugsanvisningen til strygejernet. Du tænker måske, at det bare handler om at sætte det i stikkontakten, og så er du i gang, men på de fleste strygejern er der et væld af indstilling, som – hvis de indstilles rigtigt – faktisk kan spare dig tid og gøre strygningen glattere og lettere.

 

Du stryger med forkert temperatur

”Jo varmere strygejern – jo hurtigere færdig,” tænker du måske, men det er desværre ikke sådan det fungerer. I værste tilfælde kan et for varmt strygejern lave brændemærker, og det ville være utrolig kedeligt, hvis der kom et grimt brændemærke på din nye Filippa K skjorte. Samtidig kan et for koldt strygejern ikke fjerne folderne ordentlig, så det er vigtigt at indstille det korrekt fra starten.

Det kan derfor være en god idé lige at tjekke materialet og vaskeanvisningen i tøjet. Er der tre prikker over symbolet med strygejernet, betyder det, at du trygt kan stryge ved høj varme. Er der to prikker over symbolet betyder det medium varme, og ser du kun én prik over strygesymbolet, betyder det, at du skal være forsigtig og kun bruge meget lav temperatur.

 

Forsøger at stryge en tør skjorte

 

Det mest optimale er at stryge din skjorte, når den er helt ren og stadig ikke 100% tør. Hvis du har haft skjorten i tørretumbler, eller den har lægget krøllet inde i skabet længe, kan det være nærmest umuligt at få skjorten helt glat. Dette skyldes at fibrene i stoffet ikke er så smidige, når når skjorten er helt tør.

Du kan forsøge at fugte skjorten med lidt vand og vente et minut, inden du går i gang. Det er i hele taget en god idé, at have en sprayflaske klar. Den kan du nemlig også bruge, hvis du kommer til at lave en dum fold.

Når du alligevel har brugt tid på at stryge, så sørg for at hænge skjorten pænt på en bøjle. Så undgår du også, at du må stryge den igen på grund af nye folder i stoffet.

 

Glemmer at rengøre og afkalke strygejernet

 

Tjek som udgangspunkt altid om dit strygejern er rent, inden du går i gang. Hvis strygejernet er beskidt, vil det på sigt blive ødelagt. Endnu værre er, at du kan ødelægge dit tøj. Der findes forskellige rengøringsprodukter, som kan anvendes til strygejernet, men pas på ikke at bruge noget, der beskadiger overfladen. Det er også en god idé at tømme strygejernets vandbeholder, inden du pakker det væk. Så kalker det ikke til, og du undgår grimme pletter på tøjet.

De fleste nyere dampstrygejern kan sagtens klare kalk i vandet, så du kan snildt bruge vandet direkte fra vandhanen. Bor du dog i et område med meget hårdt vand, kan du iblande lidt destilleret vand i forholdet 1-1.

 

Du fravælger at stryge

Du tænker måske, at ingen lægger mærke til, om din skjorte er strøget eller ej, men i de fleste tilfælde er det altså svært at skjule en krøllet skjorte. Det hjælper heller ikke kun at stryge det synlige på skjorten – f.eks bare forsiden eller kraven. Hvis du i løbet af aftenen får det varmt, og du beslutter sig at tage jakke eller trøje af, vil det ses tydeligt, at hele skjorten ikke er strøget.

Vælger du at tage en skjorte på, det nu pænest, hvis den er strøget. Hvis du ikke selv kan stryge den, kan du spørge din kæreste eller mor og far, om de vil hjælpe dig. Du kan også vælge betale dig fra det. De fleste vaskerier tilbyder også strygning af skjorter.

Her køber du modetøj til gode priser