Vil du gerne have et større rådighedsbeløb til dig selv og din familie hver måned? Det lyder næsten for godt til at være sandt, men med simple ændringer i hverdagen kan du rent faktisk halvere dit madbudget, uden det kan mærkes på hverken smagen eller kvaliteten af de madvarer, du køber – det er kun din pengepung, der kan mærke forskellen. I denne artikel kaster vi om os med tips til gode indkøbsvaner samt mange andre nyttige råd, der kan hjælpe dig med endelig at få styr på dit madbudget, der måske allerede er løbet fra dig. Hvis du bare gør en lille indsats, er der således rigtig mange penge og spare, der så i stedet kan finansiere en del af en kommende ferie eller ende på din opsparingskonto.

Undgå madspild

madspild

Én af de helt store udgifter i et husholdningsbudget er mad, for vi bruger nemlig en kæmpestor del af de penge, vi tjener, på at købe ind i det lokale supermarked flere gange om ugen. Da den udgift måske nok også er den største, vi har, er det derfor særdeles essentielt, at du er sikker på, at de penge så også bliver brugt på ansvarlig vis, så du ikke risikerer, at dit madbudget løber fuldstændig løbsk. Den måske allerstørste synder, når det kommer til det, er madspild. Rapporter fra Miljøstyrelsen viser således, at en typisk dansker, der bor i parcelhus, smider ikke mindre end 42 kg god mad ud hvert år. Det er altså 42 kg mad, der ellers kunne have været spist, og det er typisk frugt, grøntsager, brød og kager, der ryger i skraldespanden. Hvis du fra tid til anden smider en pakke muggen rugbrød eller en for gammel pakke tomater ud, skal du holde tungen lige i munden nu, for selvom de knaldrøde tomater så gode ud i supermarkedet, er de knap så lækre, når du finder dem på bagerste hylde i køleskabet en uge efter sidste udløbsdato.

Et godt råd er, at du prøver at skrive ned, hvad du smider i skraldespanden. Hvis du smider en madvare ud i løbet af ugen, er det nok en god idé at overveje, om ikke den er overflødig i dit køleskab. Når du dokumenterer det, du smider ud, får du nemt et overblik over alle de ting, du ikke får brugt. Det handler nemlig om at få overblik og vide, hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. Få styr på, hvor alle madvarerne gemmer sig i køleskabet, og hvis dine madrester ikke er blevet spist inden tre dage, så lad være med at lave så store portioner i fremtiden. Undgår du at smide ud, minimerer du dit madspild betydeligt – og mad i skraldespanden er penge ud af vinduet.
Lav madplaner, køb stort ind og følg indkøbssedlen nøje.

En anden måde at reducere dit madspil på er ved, at du planlægger dine madindkøb med madplaner på forhånd. Det behøver ikke at være hverken uge eller månedlange planer – bare tre dage frem er således nok. Det er smart at sammensætte aftensmåltiderne for de kommende dage, og hvis man besidder en lille smule kreativitet, kan man nemt lave flere forskellige, spændende retter, hvor flere af de samme råvarer samtidig indgår. På den måde kan man købe billigt ind samtidig med, at man er sikker på at få brugt alt det, man køber.
Før du tager afsted for at handle ind, skal du kikke køleskab og skabe igennem for at sikre at du ikke har ting fra din indkøbsliste i forvejen. Ofte kommer man hjem med madvare som allerede var købt ind.
Uden en madplan og en indkøbsliste risikerer man nemlig nemt at falde over for en masse tilbud, man ellers ikke lige havde forberedt sig på at skulle have haft med hjem i indkøbsposen.
Supermarkederne tjener stort på at få os til at forbarme os over for de mange fristende tilbud, men med en indkøbsliste og en god selvdisciplin, kan man spare mange, mange penge.

Når du køber ind, er det også en god idé at tænke fremadrettet. Hvis du f.eks. falder over for et knaldtilbud med fem pakker havregryn til to pakkers normal pris, skal du være hurtig på aftrækkeren. Havregryn er således noget, der kan holde sig i rigtig lang tid, hvorfor du trygt kan stille alle fem pakker hjem i skabet. Hvis det derimod havde været rugbrød, eller en anden vare med en ikke særlig lang holdbarstid, skal du være varsom med at falde overfor det tilbud. Her skal du i stedet vurdere, om du alligevel ville have købt tre pakker rugbrød, inden brødet ville udløbe, eller om det ikke muligvis ville nå at blive for gammelt, inden du vil få det spist.

Køb discount og udnyt tilbuddene

discount

Køb discount. Her kan der nemlig være ufatteligt mange penge at hente, da discountprodukterne er langt billigere end de produkter, der bærer kendte labels. Madvarer lige fra kød og pålæg til pasta og ris findes i discountformer, og dem skal du ikke være mange for at putte i kurven frem for de produkter med navne, du kan nikke genkendende til. De fleste supermarkeder har deres egne labels, og dem bør du altså gå efter, hvis du vil sænke dit madbudget.

Vi lever i et senmoderne samfund, hvor vi bliver bombarderet med forskellige tilbud og reklamer om madprodukter konstant fra højre og venstre. I stedet for at ignorere disse reklamer, er det en rigtig god idé at kigge dem igennem. Her kan du sammenligne de forskellige tilbud på madvarerne butikkerne imellem og på den måde finde ud af, hvor det giver mest mening at handle. Hvis du er den heldige ejer af en Smartphone, findes der også utallige App’s, der kan hjælpe dig med at søge efter tilbud på varer. Disse apps’ er sammen med reklamerne et godt redskab til dig, der gerne vil forberede dig til indkøbsturen, så du kan spare endnu flere penge.

Frys ned og brug rester

frys

Når indkøbsturen er overstået, og du nu skal til at tilberede maden, er det igen en god idé at tænke langsigtet. Du skal naturligvis – som hovedregel – kun tilberede den mad, der vil blive spist, men hvis du f.eks. laver lasagne, kan du sagtens lave dobbeltportion, så du har en rest til senere på ugen, hvor du måske ikke lige kan overskue madlavningen. Hvis du benytter dig af den taktik, undgår du f.eks. at falde for fristelsen for fastfood på de dage, hvor du ikke gider at lave mad, da du har en hurtig aftensmad stående i køleskabet.

Som forbrugere holder vi af nydelse og forkælelse, og det behøver vi ikke at give afkald på, selvom vi sparer på pengene og tænker over, hvad vi bruger dem på. På madbudgettet kan der være rigtig mange penge at hente – også uden, at vi er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten og smagen af madvarerne. Med lidt forberedelse, en god selvdisciplin og lidt kreativitet kommer du rigtig langt, for hvis du bare gør en lille indsats, er der mange tusinde kroner at hente. Ovenfor samlede vi en række gode råd og tiltag, der kan gøre dit madbudget mindre. Du behøver ikke at gøre brug af alle rådene, før du kan se resultater, men du kan blot vælge nogle enkelte – det er helt op til dig selv.