En af fremtidens helt store udfordringer bliver at gøre vores vandressourcer bæredygtige – hvordan sikrer vi, at vi bliver ved med at have rent drikkevand. Det er endda skrevet op som et af FN’s 17 verdensmål for 2030: Alle skal have lige adgang til sikkert drikkevand til en overkommelig pris.
Grundvandet – en værdifuld ressource
Det danske drikkevand, som vi i hverdagen tapper ude i landets vandhaner, kommer fra grundvandet. Faktisk er hele 99,9 % af drikkevandet fra grundvandet. Vandet pumpes op fra undergrunden, det iltes og filtreres. Derefter kvalitetstjekker landets vandværker det, før det bliver sendt ud i ledningsnettet til forbrugerne. Vandet bliver ikke renset i modsætning til andre lande, hvor de må desinficere vandet med klor. Det kender de fleste af os i forvejen fra ferierejser sydpå, hvor vi må ty til supermarkedernes vandflasker eller -dunke. Men denne løsning med plasticbeholdere belaster miljøet. Produktionen af plasticflasker og den senere distribution rundt i verden, fx med lastbiltransport, er ikke miljøvenlig, snarere tværtimod. En flaske med en liter vand producerer op til 2.000 gange mere CO2 end en liter postevand. Derfor er løsninger, der bruger postevand, som for eksempel drikkevandskølere, bedre end plasticflasker.
Brug naturen til at beskytte grundvandet
Danmarks skove fungerer som en slags naturlig rensning af grundvandet. Hvis der bliver plantet flere træer, bliver grundvandet bedre beskyttet mod forurening. Landbrug, industri og boligområder påvirker grundvandets kvalitet – og der har længe været tale om konsekvenserne af sprøjtning, gødning og særligt pesticider for grundvandet og dets kvalitet. Det er vigtigt kun at bruge pesticider, der er godkendt, fordi de nedbrydes hurtigt på markerne. Det er i det hele taget vigtigt at passe på grundvandet, fordi naturen alene ikke kan løse den opgave.
Derfor er det vigtigt med politiske tiltag såsom fx skovrejsning, men også innovation. I Greve eksperimenterer de med at erstatte konventionelle energikilder bag drikkevandsproduktionen med et solcelleanlæg og en minivindmølle. Det gør drikkevandsproduktionen mere CO2-neutral – fordi pumperne er drevet af vedvarende energikilder – hele vejen fra kilde til forbruger.
Sparetips
Det er ikke kun politikere, men også forbrugerne, der har noget at skulle have sagt, for at vi alle sammen kan have et bæredygtigt vandforbrug. Der er mange forskellige måder, vi som forbrugere kan spare på vandet på. Det kunne fx være at slukke for vandet under tandbørstningen, slukke for vandet i bruseren, mens du sæber dig ind, tage kortere bade eller et brusebad i stedet for et karbad, holde øje med vandhaner, der drypper, eller wc-cisterner, der løber, eller bruge en balje til kartoffelskrælning i stedet for rindende vand.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du altid lader lidt vand løbe fra vandhanen, før du bruger det enten som drikke eller i madlavning, fordi vandet, der umiddelbart har været opbevaret i vandrørene har et højere bakterieindhold end vandet, der kommer direkte fra ledningsnettet. Derfor når du lader vandet løbe et par sekunder, før du tager af det, kunne du jo passende bruge det vand, du lader løbe, til at vande blomster med! Som det ser ud i dag, bruger vi også vand af drikkevandskvalitet til rengøring og bilvask, men måske vil vi se en udvikling på den front. Måske er der ikke langt til, at vi begynder at genbruge vand, så der er forskel på det vand, vi drikker af, og det vand, vi gør rent med.
Bedsteslankekur.dk anbefaler at man drikker meget vand for at få den bedste slankekur