Boligen trænger måske til vedligeholdelse, renovering eller opdatering med nye farver. Og her er det ofte malingen, der skal klares.

De fleste maler selv deres vægge og lofter. Og alle kan male, det kræver bare de rigtige materialer som afdækning, grundrens, maling og pensler.

Hvordan du maler vægge og lofter? Det er ganske simpelt, hvor det først og fremmest gælder om det rigtige forarbejde.

Forberedelse

For at malingen kan hæfte rigtig, skal du have fjernes gammel snavs og fedt, så fladen bliver ren. Her vasker du ned med maler- eller grundrens, som skal vaskes efter med rent vand.

Ved løs maling, skal du bruge en spartel til at fjerne alt det løse. Det samme gør du med huller og revner, så der ikke er noget løst. Fugt huller og ujævnheder, og kør over med spartelmasse – hvor det gælder om at fylde godt op i huller.

Ved store huller skal du nok bruge spartelmasse flere gange. Husk at spartelmassen skal være tør, før du kører et nyt lag på. Tør efter med en fugtig klud, så overfladen bliver pæn og ren.

Hvis væggen er meget ujævn, kan du med fordel overveje at fuldspartle væggen med sandspartel. Dog et stort arbejde, men giver en flottere væg. Det er dog ikke alle vægge der kan klare laget af spartelmasse, så afskallede maling, tapetrester og andet skal fjernes først.

Hvordan du maler?

Det at male lofter eller vægge er ganske simpelt, hvor processen ser sådan ud:

  • Ryd rummet, hvor møbler måske kan stilles på midten. Tag alt ned fra væggene
  • Dæk af på gulv med malertæpper eller plastfolie – sæt folie fast i kanterne
  • Fjern skruer, søm med mere, hvor huller og ujævnheder eventuelt slibes og derefter spartles
  • Vask grundig ned med grundrens på snavsede og fedtede vægge. Vask efter med rent vand
  • Pletmal på de forskellige huller og ujævnheder
  • Mal først loftet og dernæst vægge
  • Paneler, træværk med mere males som det sidste

Hvad indeholder maling?

Maling indeholder forskellige ingredienser. Her er bindemiddel den vigtigste ingrediens, da den afgør holdbarheden og at malingen binder sammen. Pigment er anden ingrediens i malingen, som dybest set kun er farvestoffet. Opløsningsmiddel til at fortynde malingen, helt ligesom maling indeholder fyldstoffer og diverse additiver som konserveringsmidler.