Begrebet e-learning kom frem i midten af 90’erne, og havde afsæt i tidens multimedieværktøjer, som fx Cd-rom. Virksomheder begyndte langsomt at afprøve forskellige træningsmuligheder ved hjælp af computere. Inden Web 2.0, i begyndelsen af 2000’erne, revolutionerede disse metoder, og begrebet e-learning blev forbundet med at lære over internettet.

I løbet af 00’erne adopterede mange virksomheder e-learning som en innovativ måde at udvikle deres medarbejdere på. Med e-learning var der nye og nemmere måder at udvikle medarbejdernes kompetencer. Nu kunne læringsforløb gennemførers når som helst og hvor som helst. Alt det krævede, var et simpelt login til en online læringsportal. Når de først var logget ind, kunne medarbejderne få adgang til alt læringsmateriale. De kunne også indsende besvarelser og kommunikere med instruktøren. Det er også den virkelighed, vi kender i dag.

Hvad er e-learning egentlig?

E-learning kan beskrives som træning eller uddannelse via digitale eller elektroniske medier. Dem, der skal lære, kan opnå kompetencer eller udvikle nye færdigheder ved hjælp af elektroniske enheder. Enheder som en computer, smartphone eller tablet. Brugeren får online adgang til læringsmaterialet, der ofte leveres via et learning management system (LMS).

E-learning leveres i mange forskellige formater, som fx PowerPoint-præsentationer, PDF-dokumenter, videoer, avancerede interaktive læringsspil og lignende. Niveauerne af interaktivitet i e-learning kan altså variere betydeligt. Nogle forløb består primært af tekst, som brugeren kan scrolle gennem. Andre kan være mere interaktive: de kan indeholde klikbare elementer, involverende aktiviteter eller endda spil. De kan også blot have ”træk og slip”-funktioner og quizzer. Men vigtigst af alt, kan der indgå flere formater i et læringsforløb.

Hvordan ser fremtiden ud?

Ingen tvivl om, at e-learning også er en vigtig brik i fremtid. Den øgede adgang til internettet og den ændrede medieadfærd, vil være medvirkende til, at e-learning vil fortsætte med at vokse. Og teknologien vil i endnu højere grad, ændre den måde vi udvikler og uddanner os på. Det synliggør begreber som fx hackschooling , der er en tendens, hvor unge uddanner sig uden om systemet og de traditionelle uddannelsesinstitutioner. Måske går vi en fremtid i møde, hvor vi allesammen skal hacke os til viden og erfaringer på internettet.