Lamper er noget alle kender til. Vi er vokset op med alverdens forskellige lamper omkring os, og er i dag nærmest en uundværlig genstand i vores hverdag. Der findes adskillige varianter af lamper med tusindvis af forskellige former og mange sjove funktioner. Det er derfor svært at definere LAMPEN, når der findes så mange muligheder.

Dette indlæg vil kigge nærmere på 7 ting du måske ikke vidste om lamper.

 

1. Papirs lamper

Lamper er typisk lavet i en sammensætning af en type metal, glas, plastik eller stof. Men også papir bliver brugt i lampeproduktioner.

Papir er efterhånden blevet populært inden for lamper, da materialet er billigere og samtidig lettere at arbejde med. Der kan laves lampeskærme med sjove og fantasifulde mønstre og former, som ikke ville kunne lade sig gøre med andre materialer.

 

2. LED belysning

Alle kender den gode gamle glødepære, som skulle skiftes jævnligt grundet en sprunget pære. Denne type pære ser vi færre og færre af, og LED belysning ses i flere nye lamper. LED er billigere i forbrug, har længere holdbarhed, ingen stråling og giver samtidig et behagelig lys. Follow me lampen er et eksempel på en LED lampe, som samtidig er transportabel med genopladeligt batteri.

 

3. Lampens historie

Menneskets første kunstige lys blev til for flere tusinde år siden, hvor vores forfædre smurte fedt på grene og satte ild til. Dette blev til det vi i dag kalder en fakkel.

Det elektriske lys som vi kender det i dag blev opfundet via glødepæren af Thomas Edison i 1879, og var startskuddet på en revolutionerende opfindelse som stadig bruges i dag.

 

4. Pendel

Vi kender alle betegnelser som bordlampe, gulvlampe og væglampe. Men hvad er en pendel? Hvorfor ikke bare kalde det en loft lampe – den er jo monteret i loftet. Men en loft lampe er noget helt andet.

Pendel er betegnelsen på en lampe som hænger i fri bevægelse ned fra loftet – typisk i en ledning eller wire. Der findes mange forskellige typer pendellamper, som kan pryde dit hjem. Eksempelvis Le Klint Swirl som er en elegant og finurlig pendel fra den danske lampevirksomhed. Caravaggio lampen er et andet eksempel på en pendel. Denne model har et enkelt og roligt design, som samtidig er super morderne.

 

5. Sakselampen

Le Klints sakselampe er en sand klassiker i dansk lampedesign. Men det var faktisk lidt af et tilfælde at lampen overhovedet røg i produktion.

Lampen blev designet af Erik Hansen i 1952, som manglede en funktionsdygtig læselampe til hjemmet og derfor udviklede han én selv. Skærmen kunne Erik Hansen ikke selv producere, og besøgte derfor Le Klints butik i København, og de var naturligvis interesserede i lampens unikke design og funktionalitet, som medførte til et samarbejde mellem de to parter.

 

6. Lampe for alle pengene

Der findes både lamper i den lave prisende og i den høje prisende. Og så findes der lamper i den astronomiske prisende. Verdens hidtil dyreste lampe blev solgt på aktion i 1997 til vanvittige 13,5 millioner kr.

Bordlampen som hedder Pink Lotus blev designet i 1906 og er sammensat af 2000 håndlavede glasstykker, og lampefoden er lavet i bronze.

 

7. Gem dine gamle lamper

Man siger at nyt er godt. Gammelt er nogle gange bedre. Ligger du inde med gamle lamper, som er slidte og forfaldne er det måske en god ide at beholde dem. Det er blevet moderne at have retro genstande i sin indretning, og specielt gamle retro lamper er blevet populære. Brug dem selv i din indretning eller undersøg om dine gamle lamper er penge værd.

Med alt den belysning, fortjener din væg også nogle flotte plakater fra Swiish.dk

Læs mere her

Se også disse Hay stole fra tendensshop